Lapland; hartverwarmend

Lapland; hartverwarmend

Lapland, een hartverwarmende winter.

Touroperator Gallia heeft deze winter een uitgebreid en hartverwarmend aanbod op Fins Lapland, misschien wel de laatste echte wildernis in Europa.
We gingen de sfeer opsnuiven voor straks weer de eerste sneeuw valt.


De weg van Rovaniemi naar het oosten meandert tussen bossen vol berken, wier zwart-witte schors langzaam wordt bedekt door de oogst van het verval. De herfst loert begin september als een sluipmoordenaar om de hoek en slaat toe wanneer hij de kans krijgt. Overnacht schakelen de kleuren van bruingroen over scharlaken tot een geel dat zo intens is dat het aan het eind van die periode bijna transparant wordt. Dat is het sein voor de rendieren, om aan de kant van de golvende tweevaksweg naar het laatste groen te zoeken. Voor de beren, om hun lichaamstemperatuur zachtjes te laten dalen tot de winterslaap nog maar een formaliteit lijkt. Voor Fins Lapland, om zich op te maken voor l’été indien, vier, vijf weken van een ongeziene schoonheid en een rust die als een warme sprei over je heen valt.

De seizoenen zijn kort in Fins Lapland, met uitzondering dan van de winter. Die begint in november en gaat door tot in april. Dat heeft een aantal onmiskenbare voordelen: je kunt tijdens maar liefst drie Belgische schoolvakanties in de sneeuw ravotten: de kerstvakantie, de krokus- en de paasvakantie. Sommigen houden van de kerstsfeer, wanneer het hooguit een paar uur iets minder donker is. Maar wie het beste van twee werelden wil, langer licht en toch bijvoorbeeld een grote kans op noorderlicht, kiest best voor de krokusvakantie en, als die niet te laat op het jaar valt, de paasvakantie.

Gallia heeft in de hele regio hotels in alle mogelijke stijlen en categorieën, van sympathieke stadshotels tot authentieke blokhutten, glazen iglo’s (!) en luxueuze cottages met 360° blik op de ongerepte sterrenhemel. Denk bijvoorbeeld aan de Aurora chalets, een kleinschalige plek waar je het traditionele Lapland kunt ervaren onder de Aurora Borealis. Neem een paar sneeuwschoenen en maak een rustige wandeling door de besneeuwde bossen, en geniet van de stilte van de natuur. Onderweg kom je misschien één van de typische pooldieren tegen: een eland, een rode vos, witte konijnen of een witte sneeuwhoen. Of probeer het unieke Star Arctic Hotel, midden in de natuur, op Kaunispää Moutain. Het Saariselkä Ski Centre en de nieuwe 1,2 km lange sledepiste liggen op enkele minuten wandelen.

Er valt tijdens de winter natuurlijk zowat alles te beleven in Fins Lapland. Toegegeven, het is niet echt een belangrijke skiregio, al weten ze daar in bijvoorbeeld Levi wel raad mee. Maar huskysafari's, sneeuwschoenwandelingen, sneeuwscootertochten, ijsvissen, rendiertochten, langlaufen? Dat kun je er natuurlijk élke dag doen. En dat is dan nog maar een greep uit de mogelijkheden. Het allergrootste spektakel? Dat moet het noorderlicht zijn. Het fenomeen start met veel geluk al in september, en je kunt het tot maart, april zien. Wil je sneeuw bij je foto’s? Wacht dan tot de periode februari – maart.Tip van de professionele fotografen? Een groothoeklens geeft vaak het beste resultaat. Een stevig statief en draadontspanner zijn onmisbaar, zoals eigenlijk altijd bij nachtfotografie. Vergeet niet de filters voor je lens te verwijderen en de lensstabilisatie (IS) uit te zetten als je vanaf een statief fotografeert. Je zonnekap mag je laten zitten, die beschermt de lens tegen bevriezing.

Meer inspiratie en een overzicht van het hele aanbod vind je via deze link.