Feiten: 23/7/2021 - rode zone

Feiten: 23/7/2021 - rode zone

TRAVEL & CHECK THE FACTS:

In tegenstelling tot wat verschillende algemene media al enige dagen communiceren, zijn de regels voor terugkeer uit rode zones NIET veranderd.

  • Wie terugkeert uit een Europese rode reiszone & niet volledig is gevaccineerd, moet dus NIET plots dubbel testen en ook NIET 7 dagen in quarantaine. Één PCR-test (op dag 1 of 2 na terugkeer) blijft de standaard.
  • Wie dubbel gevaccineerd is of een herstel certificaat heeft, blijft volledig vrijgesteld.

Er is gewoon ter preventie een aangescherpte procedure in het leven geroepen voor landen met “variants of concern”, maar hieronder valt nog steeds geen één Europese bestemming.

Met alle respect voor alle media, maar soms is journalistieke raad vragen bij gespecialiseerde vakcollega’s of een reisprofessional echt wel niet overbodig. Foute info kan immers zeer kwalijke en schadelijke gevolgen hebben voor een hele sector. In dit geval een sector die volgens de officiële cijfers al anderhalf jaar de zwaarst getroffen sector van de Coronacrisis is: nl de reisindustrie. Want in tegenstelling tot wat beelden in kranten en in journaals soms laten uitschijnen, is het voor reisprofessionals nog lang niet “back to normal business”.
Driekwart van de outgoing toerismegerelateerde bedrijven in België hebben tijdens deze zomerse topperiode nog steeds een omzetverlies van meer dan 60%. Gespecialiseerde aanbieders die vooral non-Europese reizen aanbieden, vaak zelfs nog steeds 100%. De helft van de Belgen heeft deze zomer geen trip naar het buitenland geboekt en blijft dag-of citytrippen in eigen land.

De nog steeds broodnodige steun aan de reisindustrie valt door deze foute beelden/percepties natuurlijk wel steeds meer weg. Dus lieve collega journalisten, ik weet dat het qua regels en kleurencodes soms een onoverzichtelijk kluwen is geworden, maar neem inzake deze materie dan gewoon even de telefoon en informeer je extra bij iemand met vakkennis. Want nadat u - niet uit slechte wil maar wel puur uit onwetendheid - foute info de wereld hebt ingestuurd, begint de (extra) ellende voor reisprofessional. En die had - in plaats van onnodige branden te moeten blussen - ook graag weer eens gewoon zorgeloos op een zomers terrasje gezeten.

Mvg, Britta Baeke, hoofdredactrice Travel Express Benelux, vakblad voor de reisindustrie